BESÖK VÅR WEBSHOP: WWW.DAISYDAPPER.COM

10 februari 2009

Marilyn Monroe


Marilyn Monroe, en helt fantastisk kvinna. Hon föddes den 1 juni 1926, i Tvillingarnas tecken, på General Hospital i Los Angeles. Hon döptes till Norma Jeane Mortensen. Hennes barndom blev kärlekslös och kaotisk, tio fosterhem, två år på barnhem, ännu ett fosterhem och slutligen fyra år hos den förmyndare som tillsattes efter att hennes mor blivit intagen på mentalsjukhus. Hon var ett barn som när hon växte upp till kvinna blev en symbol för kärleken men som ändå i grunden var ensam och som dog berömd men förvirrad i en ålder av trettiosex år. Men vem var nu kvinnan som förvandlades till Marilyn Monroe ?Hon hade en kropp som inte var så olik andra kvinnokroppar. Hur fick hon oss att lägga märke till henne mer än någon annan kvinna då och nu, ända in i ett nytt årtusende ?Hur mycket av denna mystik berodde på begåvning och hur mycket hade sitt ursprung i omsorgsfullt utvalda kärleksstunder med mäktiga män ? Hon sa: - "Det är trevligt att figurera i folks fantasier, men man vill också bli accepterad som den man är."

Hon gifte sig första gången när hon var 16 år med Jim Dougherty, sonen till en granne. Ett äktenskap som varade i fyra år. Alternativet till att gifta sig var att bli tillbakaskickad till barnhemmet. Marilyn sa om äktenskapet: - "Det var som att förpassas till en djurpark. Vårt äktenskap var faktiskt ett slags vänskap med sexuella rättigheter. Jag kom senare fram till att äktenskap ofta inte är mer än det....."Hon tog anställning vid Radio Plane, en fabrik som tillverkade flygplan. Där tjänade hon 20 dollar i veckan och jobbade 10 timmar om dagen.

I slutet av 1944 förändrades hennes liv eller rättare sagt då grep hon själv chansen att förändra det. Då kom David Conover till fabriken, en ung armèfotograf, som hade i uppdrag att "ta moralstärkande bilder av söta flickor" åt tidningen Yank.Han sade senare att han genast lade märke till den artonåriga Norma Jeane.- "Det fanns något i hennes blick som berörde och fängslade mig." Han fotograferade henne vid det löpande bandet och sen erbjöd han henne 5 dollar i timmen som frilansande modell, pengar som var rena guldgruvan för Norma Jeane. Några av bilderna han tog av henne hamnade hos Blue Book Model Agency och hon kallades dit för intervju. Så hade hennes karriär som omslagsflicka börjat.

Framgången som fotomodell kom snabbt. Hennes foton syntes i de stora pinup-tidningarna, ibland i baddräkt, ibland i shorts och topp men bilderna var alltid anständiga. När hon var tjugo år fick hon ett löfte om ett kontrakt som medlem av skådespelarpoolen hos Twentieth Century-Fox och där fick hon sitt nya namn Marilyn Monroe.

Inga kommentarer: